De beschikbaarheid van zorggegevens is cruciaal voor goede zorgverlening. In de Regioarchitectuur NH is hiervoor het gebruik van een regionaal informatieknooppunt beschreven, ook wel de RegioHub genoemd. Het doel van de RegioHub is te zorgen voor het veilig en efficiënt delen van medische gegevens in de regio en waar nodig ook daarbuiten. Dit voor zowel primair als secundair gebruik. Maar hoe zit het met de juridische aspecten? Wie is verantwoordelijk voor de data? Hoe waarborgen we privacy en eigenaarschap? Dit zijn essentiële vragen die we moeten beantwoorden voordat we aan de invulling van de RegioHub gaan werken.
Zorgverleners hebben betrouwbare en tijdige informatie nodig om goede zorg te leveren. Patiënten verwachten dat hun gegevens correct en veilig worden gedeeld, zonder administratieve rompslomp. De RegioHub helpt daarbij door alle transmurale informatiestromen in de regio te stroomlijnen, zodat bijvoorbeeld een huisarts, specialist en wijkverpleging direct over dezelfde actuele informatie beschikken.
Bij de uitwisseling van medische gegevens gelden strikte wetten en regels, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en de Wet op de geneeskundige behandelings-overeenkomst (WGBO). Dit brengt een breed scala aan juridische aandachtspunten met zich mee:
Om te zorgen dat de RegioHub juridisch houdbaar is, werken we samen met juridisch adviseurs om helderheid te krijgen over:
Door transparantie en samenwerking kunnen we een informatieknooppunt realiseren dat juridisch solide is en breed gedragen wordt. Dit betekent heldere contracten, een privacyvriendelijke architectuur en een gezamenlijke visie op databeschikbaarheid.
Mocht u meer willen weten over de RegioHub of de uitkomsten van het juridisch onderzoek, neem dan contact op met de architecten van Zorgring via architectuur@zorgring.nl.
Met de applicatie Teamviewer kunnen wij – uitsluitend met uw instemming – op afstand meekijken op uw beeldscherm en in overleg met u noodzakelijke aanpassingen doen.